Çocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunarak Akıl, Ruh ve Beden Sağlıklarının Gelişimi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinledi. Komisyon, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplanırken Aydoğdu, Meclis araştırma komisyonlarının görevinin, hayatın içinde çıkan sorunlarda mevcut yasaların çözemeyeceği durumlara yasal bir çözüm bulmak olduğunu, bu komisyonda da bu amaçla toplandıklarını ifade etti.
Yapılan toplantıda, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzlem Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Selma Tural Hesapçıoğlu sunum yaptı. Aydoğmuş, kurum olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgilendirmeler yaparken gençlere yönelik psikolojik dayanıklılığı güçlendirmek amacıyla 2024 yılının ilk altı ayında yurt genelinde 29 bin 97 gence eğitim verildiğini aktardı.
TOPUK KANI REDDİ 5 KAT ARTTI
Yenidoğan bebeklerden topuk kanı alınmasının önemini vurgulayan Aydoğmuş, konuya ilişkin endişe verici veriler hakkında, “Taramayı reddeden veya taramadan sonra uygulanacak tedaviyi kabul etmeyen ailelerle önce Bakanlığımızca ikna görüşmeleri yapılmakta, ikna görüşmelerine rağmen halen reddediyorsa 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında sağlık tedbiri talep edilmektedir. Maalesef son yıllarda retler önceki yıllara göre yaklaşık 5 kat artmıştır” ifadelerini kullandı.
NEDEN REDDEDİYORLAR?
Ailelerin topuk kanı vermeyi reddetme nedenlerini açıklayan Aydoğmuş, “Bu sebeplerden bazıları topuk kanlarının yurt dışına kaçırıldığı, genlerimizle oynandığı, çocuklara hastalık damgası vurularak ömür boyu ilaca mahkum edildiği, yenidoğanın ruh ve beden sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğu, yenidoğan 28 günlük bebeklerin duyduğu acı ve ağrının gelişim geriliğine, beyin hasarına ve benzeri rahatsızlıklara, kısırlığa sebep olduğu, devlet tarafından para karşılığında yurt dışına satıldığı, yurt dışının mavi kan aradığı ve bu kanla iksir yaptığı, yurt dışının alınan topuk izleriyle tüm bebekleri kayıt altına aldığı ve kayıtları kendi amaçları doğrultusunda kullandığıyla ilgili fikirler nedeniyle retler artmaktadır.” söyleminde bulundu.
BİR BEBEĞE KAYYUM ATANMIŞTI
Adana’da yaşayan Murat Çakmak bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetmişti. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı üzerine mahkeme, Murat-Seda Çakmak çiftinin çocukları M.T.’ye kayyum atamıştı. Baba Çakmak “Benim çocuğum belediye mi ki kayyum atanıyor” ifadelerini kaydetmişti.
More Stories
Tüm araçlar bir gecede perte çıktı
80 bin TL için alnına ‘Enayi’ dövmesi yaptırdı
Trump’tan Kanada Uyarısı